Pieni pala historiaa – Mistä Shitty City Rollers sai alkunsa?

Syksyllä 2011 Oulussa syttyi uudenlaista säpinää. Joukko toisilleen vielä tuntemattomia ihmisiä alkoi kokoustaa kaupungin kuppiloissa edessään yhteinen päämäärä – tuoda roller derby Suomen pohjoisille leveysasteille. Suurimmalla osalla meistä ei ollut aavistustakaan siitä, mihin olimme ryhtymässä. Kukaan ei ollut nähnyt lajia livenä tai edes hipaissut quad-luistimia aiemmin. Tiedossa vain oli, että luikat pitäisi saada pian, ja mielellään vielä jossain kivassa värissä.

Alkuvuonna 2012 joukkio, joka myöhemmin Shittaajinakin tultaisiin tuntemaan, koki myöhäisen joulun Jam in the Boxin kovien pakettien myötä. Varusteita testailtiin into piukkana 45 Special -ravintolan yläkerran tanssilattialla. Joku noheva uskalsi tilan pienuudesta huolimatta ottaa jo varovaisia sirklausaskeleita. “Tuleva jammeri!”, tokaisivat Shittaajat, jotka olivat vastikään oppineet miten jammeri eroaakaan blokkerista.

Alkutalvi kului rock-uskottavasti Club Teatrialla treenaten. Salin lattia oli täynnä lasinsirpaleita, neuloja, nastoja sekä yllättäviä kuoppia, mutta lääniä riitti. Shittaajat nauttivat vauhdin hurmasta ja harjoittelivat kaatumisia ja jarrutuksia. Treenivuoroja irtosi kuitenkin harvoin ja yleensä lyhyellä varoitusajalla. Tilanne alkoi turhauttaa aloittelevia luistelijoita.

Pelastava tekijä ilmaantui yllättäen juuri oikealla hetkellä, kun Kallio Rolling Rainbow järjesti aloittelijoiden bootcampin helmikuussa 2012. Oulun rullaajat pommittivat kämpin järjestäjiä hätääntyneillä viesteillä: “ei meillä ole vielä minimum skillsejä!”. Onneksi etelän hahmot ottivat hämmentyneet aloittelijat avosylin vastaan. Alkukommellusten jälkeen sinipaitaisille Shittaajille alkoi luokkaretken aikana syvemmin selvitä, mistä derbyssä on kyse. Osa Shitty Cityn mimmeistä oli hoiperrellut luistimilla vasta kerran tai pari ennen leiriä, mutta silti heidät päästettiin scrimmaamaan muiden vasta-alkajien joukkoon. Viikonlopun jälkeen matkalaiset palasivat Pohjois-Pohjanmaalle palaen halusta päästä treenaamaan kunnolla ja kunnon lattioilla. Luokkaretkipaidan väri, kirkas sähkönsininen, jäi bootcampin jälkeen elämään joukkueen pelipaidoissa.

***

Tuolloin, kohta kaksi vuotta sitten, kukaan meistä ei vielä arvannut, minne asti joukkueemme tulisi meidät viemään, tai kuinka suureksi roller derby Suomessa kasvaisi. Eikä varmasti arvannut kukaan muukaan. Meillä on parhaillaan menossa kausi, jota olemme nimittäneet Shitty City Rollersin ensimmäiseksi kunnon kaudeksi, ja meno vain kovenee ensi vuoden puolella. Takana meillä on vasta yksi, toukokuussa 2013 Tampereella Jyväskylän Rollin’ Ragdollsia vastaan pelattu boutti. Jännähiki kuitenkin valuu jo, sillä vuonna 2014 pelejä on tiedossa useita. Jo tammikuussa kohtaamme todellisen haasteen, kun Helsinki Roller Derbyn b-joukkue Queen B’s saapuu Ouluun ottamaan Shittaajista mittaa. Myöhemmin keväällä starttaa divari, jossa Shitty City pääsee ottelemaan Kuopiota, Porvoota sekä Joensuuta vastaan.

Joukkueemme alkuperäisestä kokoonpanosta on jäänyt ihmisiä pois, mutta myös uusia on tullut tilalle. Kuluneen syksyn aikana järjestimme shittaajahistorian toisen aloittelija-, eli oululaisittain Rössykurssin, jonka tuotokset ovat nyt ihana uusi osa joukkuetta. Väkimäärän myötä toimintamme on kasvanut ja organisoitunut. Tulevaisuuden tavoitteet ovat korkealla niin treenien, pelien kuin hyvän meiningin suhteen. Treenaamme PiHiä ja PeHiä kaihtamatta, mutta hyvässä hengessä, valmennamme toinen toistamme sekä hoidamme hallitusnakkeja. Unohtamatta tietenkään yhteistä pöhellystä pikkujouluissa, pulkkamäessä ja piknikeillä, askarteluiltoja, joukkueen synttärikekkereitä, pelireissuja, jälkipelejä ja kaikkea muuta ihanaa ja oleellista oheistoimintaa. Ja nyt meillä on vihdoin myös tämä blogi, josta voitte seurata Shitty City Rollersien meininkiä!

Parastahan tässä on se, että tämä kaikki on meiän ihan itte tekemää. Kyllä kelpaa olla ilonen ja ylpeä kaverista niin kentällä, treeneissä, kuin niiden ulkopuolellakin! <3

Åke #6000
Alusta asti mukana ollut, päivä päivältä syvemmin joukkueeseensa rakastunut Shittaaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.