Pikaopas peliin

roller_derby

Pelin kulku

Roller derby -ottelu koostuu kahdesta 30-minuuttisesta erästä, jotka jaetaan korkeintaan kahden minuutin mittaisiin jameihin. Joukkueessa on korkeintaan 15 luistelijaa, ja jamien välissä kentällä olevat pelaajat yleensä vaihtuvat. Pelin päättyessä eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Ketä on radalla?

Molemmilta joukkueilta on radalla korkeintaan viisi pelaajaa kerrallaan: tähtipipoinen jammeri eli pisteidentekijä ja neljä blokkeria. Blokkerit luistelevat pakassa, jossa he saavat taklata toisia pelaajia. Blokkerit voivat tehdä erilaisia muodostelmia hidastaakseen vastustajajammerin etenemisen. Yksi blokkereista on viivapipoinen pivot. Jos jammeri haluaa luopua jammeriasemastaan, hän voi antaa tähtipiponsa pivotille, jolloin pivotista tulee jammeri loppujamin ajaksi. Tätä peliliikettä kutsutaan star passiksi.

Kentällä näet myös raitapaitaisia tuomareita, jotka jakavat rangaistuksia esimerkiksi laittomasta kontaktista, sekä toimitsijoita, jotka mahdollistavat pelin kulun muun muassa merkitsemällä ylös pisteet ja kellottamalla jäähyt. Pelaajajäähy kestää 30 sekuntia.

Miten pisteitä tehdään?

Kun toimitsija viheltää jamin käyntiin, jammerit lähtevät pyrkimään läpi blokkeripakasta. Blokkerit yrittävät pitää vastustajajammerin takanaan samalla, kun yrittävät auttaa omaansa etenemään. Kun jammeri on päässyt pakasta ja saapuu sinne uudestaan, hän aloittaa scoring passit eli pistekierrokset. Silloin hän kerää pisteen jokaisesta ohittamastaan vastapelaajasta.

Ensimmäisenä pakan ohittanut jammeri saa lisäksi lead jammer -statuksen. Hänellä on valta lopettaa jami koskemalla käsillään lanteitaan  toistuvasti. Jamin voi lopettaa taktisesti vaikkapa juuri ennen vastustajan pisteidensaantia. Lead jammerin tunnistat siitä, että hänen vierellään luisteleva tuomari osoittaa häntä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.