Seura

Oululaisen derbyilyn lyhyt historiikki

Oulu Roller Derby sai alkunsa vuonna 2011. Ennestään toisiaan tuntemattomat lajista kiinnostuneet kokoontuivat ensin internetissä ja pian kasvokkain. Vaikka kukaan jengistä ei ollut kokeillut quad-luistimia aiemmin, pian sellaiset tilattiin ja luisteltiin ensimmäiset harjoitukset 45 Special -ravintolan yläkerrassa. Vuoden 2012 alussa suunnattiin Helsinkiin Kallio Rolling Rainbow’n järjestämälle bootcampille, jossa oululaiset pääsivät osallistumaan ensimmäiseen harjoituspeliinsä ja ammensivat treeni-inspiraatiota.

Keväällä 2013 Oulussa järjestettiin ensimmäinen roller derbyn yleisötapahtuma. Kaksipäiväisessä turnauksessa Oulun Shitty City Rollers kohtasi Luulajan ja Uumajan joukkueet. Pian sen jälkeen Shitty City Rollersit pääsivät pelaamaan ensimmäisen virallisen pelinsä Tampereella. Voitto napsahti Jyväskylän Rolling Ragdollseja vastaan. Jo näissä jameissa nähtiin sinistä galaksia (H&M:n lastenosastolta hamstrattujen leggingsien muodossa), josta muodostui myöhemmin ORD:n tavaramerkki.

Vuonna 2014 edustusjoukkue Shitty City Rollers osallistui sekä Suomi Cupin alaiseen ykkösdivisioonaan että pohjoisten derbyseurojen harrastesarjaan Pohjola Cupiin. Joukkue huristeli bussilla ympäri Suomea innokkaasti pelikokemusta keräten. Divaria pelattiin myös vuonna 2015 ja halu päästä karsimaan ylemmästä sarjapaikasta oli kova.

Vuonna 2016 seuran jäsenmäärä oli kasvanut niin suureksi, että perustettiin B-joukkue, joka ryhtyi myöhemmin pelaamaan Pohjola Cupia. 2016 avautui myös paikka kansallisen sarjan ylemmällä tasolla, joten A-joukkue siirtyi divarista Suomi Cupiin. Ensimmäinen kausi Suomi Cupissa ei tuonut menestystä, mutta kauden 2017-2018 päätteeksi Oulu kruunattiin Suomen mestariksi ja kaudella 2018-2019 toimme kotiin SM-hopeaa.

Me olemme ORD

Nykyisin Oulu Roller Derby koostuu kahdesta joukkueesta, toimitsijoista, tuomareista sekä harrastajaluistelijoista.

A-joukkue Shitty City Rollers sekä vuonna 2016 perustettu B-joukkue Shitty Village B-Pol pelaavat haastepelejä kotimaassa ja ulkomailla.  ORD treenaa luistimilla neljä kertaa viikossa, kouluttaa toimitsijoita ja tuomareita sekä järjestää vuosittain kotipelejä, kaikille avoimia lajikokeilukertoja sekä kaksi alkeiskurssia.

Oulu Roller ry on Suomen Luisteluliiton sekä Pohjois-Pohjanmaan liikunta PopLin jäsen. Vuonna 2018 ORD saavutti WFTDA:n eli Women’s Flat Track Derby Associationin täysjäsenyyden.

Arvot

Seuramme toimintaa ohjaavat yhdessä päätetyt arvot sekä niitä täydentävät turvallisemman tilan periaatteet.

Yhteisöllisyys – Kaikilla on oma tärkeä paikkansa seurassamme riippumatta harrastajan taitotasosta, harrastusvuosien määrästä tai tavasta harrastaa. Yhteisöllisyys seurassamme rakentuu kaikille avoimesta ja yhteisestä toiminnasta sekä tapahtumista.

Feminismi – Haluamme laajentaa näkemystä siitä, millainen ihminen voi olla vakavastiotettava kontaktiurheilija. ORD ei hyväksy syrjintää henkilön ihonvärin, uskonnon, sukupuolen, sukupuolikokemuksen, iän, kansallisuuden, vamman, kehon, siviilisäädyn tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Henkiselle ja fyysiselle väkivallalle, syrjinnälle ja rasismille on seurassamme ehdoton nollatoleranssi.

Kehopositiivisuus – Roller derbyssä jokainen voi löytää oman kehonsa vahvuudet ja saa mahdollisuuden kokea itsensä voimakkaaksi ja pystyväksi.

Avoimuus – Seuran sisäinen toiminta on kaikille seuralaisille mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää.

Talkoohenki – Olemme yhdessä ylpeitä seuramme eteen tekemästämme työstä ja arvostamme kaikkien työpanosta.