Keitä ne on ne toimarit?

Roller derby ei ole vain rullaluistimilla mähisemistä. Tärkeä osa derbyä ovat tuomarit ja toimitsijat, joilla on pelin kannalta merkittäviä tehtäviä. Tuomarit tarkkailevat pakkaa ja rikkeitä sekä antavat joukkueille pisteitä luistellen. Toimitsijat eli non-skating officialit (NSO) nimensä mukaisesti toimivat luistimitta, mutta heidän pelivälineenä on sen sijaan esimerkiksi sekuntikello. NSO:t pitävät huolen peliajasta, kellottavat ja kirjaavat mahdolliset jäähyt, sekä kirjaavat pelissä saadut pisteet, ja sen keitä oli radalla ja milloin. Ilman toimitsijoita ja tuomareita ei olisi myöskään roller derby -pelejä!

Halusimme kuulla muutamien toimareidemme mietteitä ja muisteloita heidän derbymatkansa varrelta. Heiltä kysyttiin seuraavaa:

1. Kuka olet? Etunimi ja derbynimi, jos sellainen on
2. Suosikkipositiosi toimitsijana tai tuomarina, ja miksi?
3. Mikä sai sinut kiinnostumaan derbystä?
4. Mieleenpainunein peli tai paras derbymuistosi?

1. Saara. Derbynimenä mulla on Pyhimys.
2. Tykkään olla toimitsijana Boksissa. Siellä näkee miten peli etenee ja sen hyvällä toiminnalla on pelin kannalta iso merkitys. Tuomarina tykkään olla Outsidessa koska siellä saa luistella ja pelata tiimissä, mutta myös luistella.
3. Kiinnostuin derbystä kun kaverini aloitti Kouvolassa ja se kertoi miten kivaa sillä oli ollut. Lisäksi olin aina halunnut rullaluistella.
4. Mieleen on jäänyt monta hienoa hetkeä. Paras muisto on ehkä jostain scrimmistä Oulaisten jäähallista, jossa olin head refenä kun muut tuomarit oli vielä itseäni kokemattomampia ja lähdettiin ihan vaan pitämään hauskaa tuomariporukassa. Sekosin sanoissani siinä mikä pelaajan väri oli ja kävin koko väriskaalan läpi ennen kuin muistin värin nimen. Pelaajat, toimitsijat ja tuomarit (minä mukaan luettuna) nauroivat ja kaikkien ensimmäistäkin kertaa tuomaroivien jännitys tuntui katoavan kuin tuhka tuuleen.

Aino (vas.), Laura ja Saara toimitsemassa Luulajassa. Kuva: ORD

1. Aino, Ray of Fright
2. Tykkään olla jäähyboksissa (PBM/PBT)
3. Etsin itselleni hauskaa, yhteisöllistä urheilulajia ja derby on upean inklusiivinen ja kehopositiivinen!
4. Derbymuistoja on useita, monet pelimatkoilta. Usein itse pelit vilisevät ohi, jos pelaan tai toimitsen. Katsojana muistan erään SM-sarjan pelin vuodelta 2019, jolloin TRD vs Kallio meni ajan loputtua tasapisteille ja suhteellisen harvinaiseen ylimääräiseen jamiin. Pelissä oli tiukat paikat ja Tampereella huikea loppukiri!

1. Anu, Anubis, mut ajattelin vaihtaa Antti Matleenaan
2. Inside Jammer ref. Saa olla luistimilla, mut ei tarvi niin kauhean lujaa mennä.
3. Sipe puhui monta vuotta Derbystä, kuin mukavaa se on. Sitten kerran näin kokeilukerran mainoksen ja päätin, että nyt kyllä lähden testaamaan.
4. A-joukkueen mukana penkkinä oli tosi mukavaa. Mieleenpainuvin tilanne oli, kun A-joukkue pelas kuudella blokkarilla Helsingin A-joukkuetta vastaan ja Shamira yritti taaksepäin luistelemalla päästä karkuun huippupelaajia.

Anu toimitsemassa pride-pelissä. Kuva: ORD

1. Mira eli toimitsijana nimellä Teidän Majesteettinne
2. Jam ref. Suosikkipositiossani riittää vauhtia, kun saa kiitää oman jammerin rinnalla ympäri kentän sisäreunaa. Tehtävä on vaihdikas, mutta selkeä: fokus on ennen kaikkea yhdessä pelaajassa kerrallaan. Silti riittää aivoille kovaa raksutusta ja peleihin mahtuu tasaisen toiston lisäksi harvinaisempia erityistilanteita, joissa saa kaivella sääntötietämystä mielestään ja kysyä tarvittaessa kokeneemmalta refeltä apua ja oppia itse siinä samalla.
3. Menin kokeilukerralle katsomaan roller derbyä, jonka siskoni oli aloittanut vastikään toisessa kaupungissa. Laji vei heti mukanaan: ennen kaikkea kokeilukerran innostava yhteisöllinen tunnelma toivotti tervetulleeksi seuraan sekä se, että jo ensi kerralla koki onnistumisenelämyksiä oppiessa täysin uudenlaisilla menopeleillä pysymään pystyssä ja tekemään pieniä opetettuja taitoja.
4. Olen sekä pelannut että ollut toimittajana luistimilla ja ilman. Kaikkein mielenpainuvin päivä kokonaisuudessaan on ollut vuoden 2018 SM-finaali, jossa voitimme Oulu A-joukkueen kanssa Suomen mestaruuden.

Mira eli Teidän Majesteettinne jam refenä. Kuva: Mikko Pajula

1. Netta. Toimitsijana olen käyttänyt nimeä Mursu, pelaajana Walrusher.
2. NSOna ulkokentän positioista on eniten kokemusta, joten ne ovat myös suosikkeja. Ehkä kaikkein mieluisin Scorekeeper, (eli pisteiden kirjaaja), koska siitä näkee hyvin peliä ja tulee samalla juteltua muille score toimareille.
3. Olen aina tykännyt erilaisista peleistä ja kilpailusta. Kiinnostuin derbystä kun mietiskelin uutta kivaa liikuntalajia. Kaveri oli kuullut derbystä ja mainitsi asiasta. Googlettelin mistä on kyse. Muuta ennakkotietoa lajista ei ollut. Vuonna 2016 kokeilukertaan ja alkeiskurssille mennessäni en ollut nähnyt yhtään derby peliä enkä katsonut yhtään aiheeseen liittyvää elokuvaa, joten monet derbymaailman kiehtovuuudet tulivat tutuksi vasta kun aloin harrastaa lajia. Pian aloitukseni jälkeen loukkasin jalkani toisessa yhteydessä enkä pystynyt luistelemaan vuoteen, joten tällöin aloin perehtyä enemmän NSO:na toimimiseen. Ensimmäisinä derbyvuosinani kiersin kohtalaisen aktiivisesti toimitsemassa sekä harjoitus- että sarjapelejä.
4. Yksi erityisen mieleenpainunut hupaisa derby muisto toimitsijapuolelta on kun muutama vuosi sitten Oulussa scrimmattiin tyylillä Oulu vs. Muu maailma. Tuolloin kolmen toimitsijan voimin saimme kellotettua pelin, laskettua pisteet ja annettua, sekä kellotettua jäähyt.

Netta jam timerina. Kuva: Photographer Petra TA

Kiinnostaisiko sinua liittyä Oulu roller derbyn riveihin joko tuomarina tai toimitsijana? Ota matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä joko facebookin tai nettisivujemme kautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.