Treenikassin sisältö
Mitä kaikkea sitä oikein tarvitsee raahata mukanaan, ennen kuin voi nousta kahdeksalle rullalle ja törmäillä enemmän tai vähemmän tarkoituksellisesti muihin ihmisiin tai heistä ohi?
Se selviää pian, sillä tällä kertaa teemme retken roller derby -pelaajan treenikassin syövereihin. Kyseessä on paitsi eksoottisen tuoksuinen matka pimeyteen, myös hyvä opas aloittelevalle harrastajalle muutamista perusvälineistä, joita lajissa tarvitaan jo heti alkeiskurssista lähtien.
Osa saattaa löytyä ihan tavallisista urheilukaupoista, mutta osaa kannattaa metsästää ennemmin nettikaupoista, Suomen tällä hetkellä ainoasta roller derbyn kivijalkakaupasta Jam in the Boxista tai käytettynä esim. facebookin Derbykirppis Rollaattorilta. ORD:n jäsenet listaavat myös usein syksyisin omia vanhoja kamppeitaan, joita voi joko ostaa itselle tai lainata alkeiskurssin ajaksi. Varusteet voi keräillä eri paikoista, mutta roller derby -välineitä myyvät (netti)kaupat yleensä tarjoavat myös valmiita aloittelijapaketteja, joista löytyy kaikki tarpeellinen yhdellä kertaa.
Luistimet – Nämä on aika olennainen juttu. Roller derbyssä käytetään nelipyöräisiä quad-rullaluistimia, joiden kärjessä on kuminen toestop. Luistimen varren kannattaa olla matala, jotta nilkoilla on enemmän tilaa liikkua. Luistimista löytyy hyvin montaa merkkiä ja mallia, joista varmaan jokainen harrastaja nimeää oman suosikkinsa. Olennaista kuitenkin on, että luistin istuu hyvin ja napakasti omaan jalkaan.
Luistimissa on paljon vaihdettavia osia, joita voi tuunata ajan kanssa kun itsestä (ja lompakosta) hyvältä tuntuu; rullat, toeguardit, pleitit, toestopit, cushionit… Näistä ei kannata ainakaan alkuun liikaa stressata ja alkeiskurssista selviää aivan hyvin myös täysin “tehdasasetuksilla” olevilla luistimilla.
Suojat (polvi-, kyynär-, ranne- ja hammassuojat) – Koska roller derby on täyskontaktilaji, pelaajilla pitää olla hyvät suojavarusteet, joita ilman ei ole asiaa kentälle sen enempää pelissä kuin treeneissäkään – turvallisuus on tärkeää! Polvi-, kyynär- ja rannesuojia myydään paljon settinä, mutta myös erikseen, mikä on hyödyllistä jos esim. tarvitsee erikokoisia suojia jalkoihin ja käsiin.
Erityisen tärkeää on huomata, että roller derbyn suojat ja etenkin polvisuojat ovat PALJON tavallisia rullaluistelupolvisuojia isommat (vaimentavat iskua huomattavasti paremmin) eikä niitä oikeastaan tavallisissa urheiluliikkeissä myydä. Hammassuojat sen sijaan voi tavallisesta urheilukaupasta hyvin hommata ja niitäkin löytyy montaa erilaista; monet suosivat hiukan kevyempiä malleja, jotka suussa on helpompi puhua.
Kypärä – Pääkoppa on yksi tärkeimpiä suojattavia asioita ja hyvin istuva kypärä pitää tästä huolen. Esimerkiksi ns. “skeittikypärä” on derbyyn hyvä kypärä. Tämä tarkoittaa koko pään suojaavaa multi-impact kypärää, joka kestää tavallista polkupyöräilykypärää paremmin useampia pieniä iskuja. Isomman iskun tai riittävän käyttöiän jälkeen kypärä kannattaa kuitenkin vaihtaa, vaikka ulkoisestikin ehjä olisikin. Kypäriä on paljon eri merkkisiä eri hintaluokissa niin netissä kuin normi urheiluliikkeissäkin. Joihinkin malleihin on myös mahdollista hankkia läpinäkyvä muovivisiiri, joka suojaa naaman yläosaa ja nenää esim. liikaa heiluvilta kyynärpäiltä.
Treenivaatteet – Vaatetus derbyssä ei ole juurikaan tavallisia liikuntavaatteita ihmeellisempi. Olennaisinta on, että niissä pystyy hyvin liikkumaan ja olo on mukava. Kun oman pelinimen ja/tai numeron on päättänyt, voi itselleen vaikka askarrella tai ORD:n jäsenenä tilatakin oman pelipaidan. Vaikka monella ehkä mielikuva aiheesta onkin, niin verkkosukkahousuja ei kovin usein treeneissä näy.
Tool – Tämä on ihan kätevä kapistus, joskaan ei pakollinen, koska yleensä aina jollain treenikaverilla on sellainen mukanaan. Tooleja on erilaisia, mutta yleensä niissä on useampi erilainen avain, joilla voi ruuvailla luistinten erikokoisia muttereita auki ja kiinni esim. rullia vaihtaessa.
Muuta sälää – Olennaisten asioiden lisäksi jokainen treenikassi sisältää kaikkea sekalaista sälää, jolla ehkä on joku merkityksensä. Glukoosipastillipaketti tai proteiinipatukka nostaa mukavasti verensokeria rankkojen treenien aikana. Teippirulla pitää vähän kuluneemmat varusteet kasassa. Nilkka- tai polvituet ovat niitä tarvitsevilla mukana. Numeroidut käsivarsinauhat (tai permanenttitussilla käsivarteen piirretyt ja siinä päiväkausia pysyvät numerot) tarvitaan peleissä, jotta tuomarit näkevät pelaajien numerot mahdollisimman hyvin. Mukaan voi ottaa myös haluamansa ja/tai tarvitsemansa asusteet, kuten kaulahuivin. Glitteri, kasvomaali ja meikkikynät, koska pitäähän sitä olla sotamaalaukset pelin aikana kunnossa!
Vastaa