Roller Derby?

roller_derbyMitä on roller derby?

Roller derby on kontaktiurheilulaji, jossa pelaajat luistelevat quad-rullaluistimilla ovaalin muotoista rataa vastapäivään. Pisteitä tehdään ohittamalla vastapuolen pelaajia, samalla estäen vastapuolta tekemästä pisteitä. Pelissä siis puolustetaan ja hyökätään samanaikasesti.

Ketkä sitä pelaavat?

Roller derby -joukkueessa on 14 pelaajaa. Molemmilta joukkueilta on radalla korkeintaan viisi pelaajaa kerrallaan: yksi jammeri eli pisteiden tekijä ja neljä blokkeria. Yksi blokkereista on erityisasemassa oleva pivot, joka toimii pelinrakentajana. Jammerin tunnistaa kypärässä olevasta tähtipiposta ja pivotin kypärässä olevasta viivapiposta.

Mistä peli koostuu?

Yksi virallinen roller derby –peli eli boutti koostuu kahdesta 30 minuuttisesta erästä. Erät koostuvat korkeintaan kahden minuutin mittaisista jameista. Jamien välissä kentällä olevat pelaajat vaihtuvat. Pelin päättyessä eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Mitä roller derby edellyttää?

Koska kyseessä on kontaktilaji, tulee sen harrastajien olla yli 18-vuotiaita ja käyttää vaadittavia suojavarusteita. Niitä ovat kypärä, hammas-, kyynär-, ranne- ja polvisuojat.  Suomesta löytyy roller derby -seuroja jo pariltakymmeneltä paikkakunnalta. Oulu Roller Derbyssä toimii kaksi joukkuetta, sekä tuomareita ja toimitsijoita. Roller derbyn harrastamisen voit aloittaa osallistumalla ORD:n aloittelijoiden Rössykurssille. Kurssin läpäistyään on valmis liittymään seuraan pelaajana.

Lisätietoa:

Roller derbyn säännöt, Women’s Flat Track Derby Association

Kotimaisen roller derbyn kattojärjestö, Roller Derby Finland ry

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone