Roller Derby

Roller derby on quad-rullaluistimilla pelattava joukkueurheilulaji. Nopeatempoisessa kontaktilajissa pelivälineenä toimii oma keho. Monipuolinen laji vaatii pelaajilta voimaa, nopeutta, ketteryyttä sekä pelin sääntöjen ja strategioiden tuntemista. Luistinten lisäksi pelaajien tulee käyttää asianmukaisia suojavarusteita sekä kypärää. Yleisin, Suomessakin pelattava muoto lajista on flat track roller derby, jota pelataan tasaisella alustalla.

Roller derby sai alkunsa jo 1920-luvun Amerikassa. Alunperin show-elementeistään tunnetusta lajista kehitettiin 2000-luvulla nykypäivänä pelattava moderni roller derby. Ensimmäinen suomalainen seura perustettiin Helsinkiin vuonna 2009. Oulussa roller derbyä on harrastettu vuodesta 2011. Suomessa on jo yli 20 seuraa, joissa pelaa naisten ja miesten joukkueita. Muutama seura järjestää myös junioritoimintaa.  Pelaajien lisäksi lajissa toimii tuomareita ja toimitsijoita.Vuodesta 2013 lajin mestaruus on ratkottu Suomi Cupissa, joka oli perustettaessaan ensimmäinen kansallinen kilpasarja Euroopassa.  Oulu Roller Derby nousi I-divisioonasta korkeimmalle sarjatasolle kaudelle 2016. Pohjois-Suomen alueella järjestetään lisäksi Pohjola Cupia, jossa pelaa Oulun B-joukkue.

Kuva: Kai Hänninen

Kuva: Kai Hänninen

Lisätietoa:

Roller derbyn säännöt: Women’s Flat Track Derby Association

Kotimaisen roller derbyn kattojärjestö: Roller Derby Finland ry

0 comments on “Roller Derby
1 Yhteydet/Seurannat varten "Roller Derby"
  1. […] Oulu Roller Derby esitteli lajiaan ja toimintaansa hyvinvointipäivä-tapahtumassa (kuva 3). Roller derby on kontaktiurheilulaji, jossa pelaajat luistelevat quad-rullaluistimilla ovaalin muotoista rataa vastapäivään. Pisteitä tehdään ohittamalla vastapuolen pelaajia ja estämällä vastapuolta tekemästä pisteitä. Oli hienoa saada liikunnallista harrastusta edustava esittelijä tapahtumaan, sillä liikunta vaikuttaa positiivisesti fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liikunta myös parantaa keskittymistä, muistia, hahmottamista ja tarkkaavaisuutta, sekä kielellisiä ja matemaattisia valmiuksia, jotka suoranaisesti vaikuttavat myös opiskeluun. [2] [3] […]